Varför långsiktigt sparande?

Hej!

Här tänkte jag prata lite om hur jag ser på sparande och varför alla bör ha åtminstone en grundkunskap om sparande.

Sparande innebär kort och gott att du “offrar” dagens konsumtion för större framtida konsumtion. Genom att inte spendera dina pengar idag kan du spendera desto mer i framtiden. Detta är grundfundamentet.

Ränta på ränta-effekten

Ju längre du väntar med att spendera dina pengar, ju mer växer dem och möjliggör större framtida konsumtion. Sparande drar nytta av det matematiska fenomenet exponentiell tillväxt, eller ränta-på-ränta effekten som det också kallas.

Compound interest is the 8th wonder of the world - kraften av långsiktigt sparande

På svenska blir citatet “Ränta-på-ränta är världens åttonde underverk” och det är verkligen en otrolig kraft som underskattas av gemene man. Effekten innebär i korthet att om dina pengar tillåts växa varje år, kommer kapitalet öka snabbare och snabbare, ju större kapitalet blir.

För att ta ett simpelt exempel…

Säg att du investerar 100 kr på börsen. Du får 10% avkastning på dina pengar varje år.

  • Efter 1 år så har dina pengar ökat till 110 kr. En ökning med 10 kr.
  • Efter 2 år har dina pengar ökat till 121 kr, en ökning med 11 kr.
  • Efter 3 år har du 133 kr. En ökning med 12 kr.
  • Efter 4 år blir det 146 kr. En ökning med 13 kr.

Som du ser ökar pengarnas värde snabbare och snabbare, ju längre tid som går. Detta är en väldigt simpel demonstration av ränta på ränta-effekten, men det viktigt att man förstår vad detta innebär i praktiken. Ju längre man väntar med att spendera sina sparade pengar, ju snabbare kommer de växa.

Kraften av långsiktigt sparande

Om du kan spara 5000 kr i månaden (60.000 kr per år) och placera pengarna till 10% avkastning, kommer du har ca 1.000.000 kr efter 10 år. Då har du sparat 600.000 kr själv, och de andra 400.000 kronorna har växt fram genom ränta på ränta-effekten.

Om du drar ut tidsperioden till 20 år istället, då kommer du ha nästan 3.500.000 kr, där 1.200.000 är eget sparande och 2.300.000 kr kommer från ränta på ränta-effekten.

Som du ser i exemplet ovan ökar värdet på ditt kapital snabbare och snabbare ju längre tid som går. Det är det fina med ränta på ränta-effekten: du blir belönad av att vara tålmodig och långsiktig. Som aktieägare har du dessutom rätt till en del av den vinst som genereras i bolaget. Den kan du ta del av genom exempelvis utdelningar och högre aktiekurser. Om du återinvesterar utdelningen du får varje år i fler aktier, ökar du ränta på ränta-effekten. En bra liknelse är en snöboll – som ju blir större och större ju längre den rullar.

Slutsats

Alla bör börja med ett långsiktigt sparande, och låta pengarna vara under lång tid. Även om man inte klarar av att lägga undan så mycket som 5000 kr i månaden, så blir det en stor summa efter tillräckligt lång tid. En vanlig rekommendation är att spara minst 10% av din inkomst varje månad. Det klarar de flesta av att göra. Ett tips är att sätta en stående överföring eller ett autogiro till ditt sparande den 26:e varje månad, så att du alltid “betalar” dig själv först. Så länge du låter pengarna vara investerade på börsen och inte rör dem kommer du bli förmögen.