Podd- och lästips

Poddtips

 • Investerarens Podcast – bra och pedagogiskt innehåll från  Niklas “Investeraren” Andersson om allt som rör aktiemarknaden. Intressanta gäster och ämnen som diskuteras på lagom avancerad nivå. Kommer en gång i veckan.
 • EFN Börslunch – Obligatorisk lyssning som kommer varje vardag. Riktigt bra källa till information kring börsen och specifika bolag.
 • Kvalitetsaktiepodden – En av mina favoritpoddar. Har ett uttalat fokus på “kvalitetsbolag”, och gör bolagsanalyser på djupet. Passar kanske inte en nybörjare på börsen, men har mycket kunskap att erbjuda. Kommer en gång varannan vecka.
 • Börspodden – Ytterligare en podd som jag aldrig missar. Johan och John som driver Börspodden arbetar som “traders”, och fokus i podden blir därför ofta mot kortsiktig handel. Detta är inget jag själv sysslar med, men de kommer alltid med intressanta diskussioner och en stor portion humor. Avsnitt kommer en gång i veckan.
 • #PrataPengar – En numera nedlagd podd som riktade sig mot nybörjare på börsen. Det var denna podd, som drevs av Niklas “Investeraren” Andersson och Philip Scholtze, som inspirerade mig till att börja spara regelbundet på börsen. Måstelyssning om du behöver inspiration och grundkunskap om börsen.
 • Market Makers – Riktigt bra podd som går in på djupet på teman som jag själv inte kan särskilt mycket om. Ämnen som makroekonomi, alternativa tillgångsslag, blankning och tillväxtcase i Kina behandlas i rapp takt. En frisk fläkt i aktiepodd-djungeln. Nya avsnitt en gång i veckan.

Boktips

Svårighetsgrad i fallande ordning!

 • Såhär kan alla svenskar bli miljonärer – P H Börjesson. En mycket pedagogisk bok om hur alla svenskar kan bli miljonärer genom att spara regelbundet i aktier eller aktiefonder. Mycket inspirerande läsning för nybörjare på börsen. 
 • Bli grymt rik på aktier – Anders Haskel. Bra bok som behandlar det mesta du behöver veta om aktiemarknaden. Du lär dig grundläggande begrepp och varför en förnuftig, långsiktig approach till börsen är den bästa.
 • Bli rik på aktieutdelning – Marcus Hernhag. Kanonbok att bli inspirerad av, både för nybörjare och mer erfarna aktiehandlare. Fokuserar på den populära utdelningsstrategin.
 • Hitta världens bästa aktier – Marcus Hernhag. Ytterligare en fullpoängare från Hernhag. Går in mer på djupet kring hur framgångsrika förvaltare som exempelvis Warren Buffet hittar sina aktiefavoriter.
 • One up on Wall Street – Peter Lynch. Måsteläsning. Lynch förklarar pedagogiskt hur han lyckades bli en av världens mest framgångsrika fondförvaltare genom tiderna.
 • Tradingguiden – Jonas Bernhardsson. En bok som starkt rekommenderas till alla som vill lära sig mer om aktiemarknaden. Tradingguiden tar ett helhetsgrepp om börsen: fundamental analys, teknisk analys, nationalekonomi och en genomgång av finansiella bubblor avhandlas på ett mycket bra och pedagogiskt sätt.
 • The Intelligent Investor – Benjamin Graham. En klassiker, men relativt svårläst. Graham är kanske den mest inflytelserika investeraren någonsin och anses vara “värdeinvesteringens fader”. En mentor till Warren Buffet.
 • Aktiemarknadens psykologi – C-G Gyllenram. En bok som följer några fiktiva karaktärer som handlar på börsen. Karaktärerna har väldigt olika bakgrund och utgångspunkt, men som C-G poängterar faller de alla tillslut in i samma beteende. Börspsykologin påverkar alla på marknaden, vare sig man vill eller inte. Bra läsning om börsens psykologi – som lägger grunden för att förstå teknisk analys.
 • Köp billigt sälj dyrt – Mattias Eriksson. Beskriver på djupet hur professionella fondförvaltare gör sina aktieanalyser. Blir stundtals väldigt svårläst för nybörjare, men aktievärdering genom kassaflödesmetoden är heller inga enkla grejer. En bok att läsa noggrant. Ett tips är att ta anteckningar och gör exemplen i slutet av boken i Excel parallellt med läsningen för att ta till dig innehållet.

Bloggar och webbsajter

 • Aktiewiki.se – En bra sajt med gott om material för både nya och erfarna investerare på börsen. Du hittar dessutom länkar till användbara finansiella verktyg och annat matnyttigt du behöver för att lyckas med dina investeringar.
 • Investeraren.se – På denna sajt hittar du riktigt bra information, bland annat en komplett analysskola för fundamental analys. Personen bakom sajten är Jonas Bernhardsson, som även skrivit ett antal böcker inom aktieinvesteringar. Boken Tradingguiden är en personlig favorit.
Annons