Nystart

Efter många turbulenta och märkliga månader både privat och på börsen, var det dags för en nystart. Jag har nu valt att göra ett omtag i portföljerna. Den fokuserar nu helt på systematiska/passiva strategier och utnyttjar felprissättningar på börsen genom Momentum och Value.

Något jag känt det senaste året är att jag har tappat lusten och motivationen till att vara en stock-picker. Det kräver väldigt mycket tid och energi att ständigt hålla sig uppdaterad, läsa på, och ta beslut. Däremot har jag definitivt inte tappat intresset för börsen eller för ekonomin i stort. Aktiemarknaden är otroligt fascinerande på många sätt, och tycker man att pengar är roligt så finns det enligt mig inget mer spännande eller utmanande att hålla på med.

Från och med idag ser mitt sparande ut på följande sätt. Det är tre separata portföljer som följer egna strategier. De är viktade enligt nedan.

  • GTAA AGG3 – 25%
  • Momentum & Value Combo portfolio – 25% (NY!)
  • Passiva portföljen – 50% (NY!)

GTAA AGG3

GTAA AGG3 – portföljen ser ut och fungerar som tidigare. Du kan läsa om den mer här: Kvantstrategi eller här: Global Tactical Asset Allocation – bra komplement till portföljen.

Innehaven i GTAA AGG3 för december 2020

Momentum & Value Combo portfolio

Momentum & Value Combo portfolio är en systematisk strategi som tar in 10 aktier från en momentum-strategi, och 10 aktier från Magic Formula. Momentum-processen har jag tagit från boken “Quantitative Momentum” av Wes Gray och Jack Vogel. Det är en riktigt bra bok som jag rekommenderar starkt. Den ger en akademisk, men lättillgänglig, djupdykning i fenomenet Momentum på börsen. Jag kommer skriva fler blogginlägg om detta längre fram. Investerarfysikern har skrivit en bokrecension här.

Innehaven för Momentum & Value combo portfolio under perioden dec 2020 t.o.m. feb 2021

Passiva portföljen

Passiva portföljen består av fem indexpositioner. Portföljen är likaviktad.

  • Spiltan Aktiefond Investmentbolag
  • Avanza Emerging Markets
  • SPP Global Plus A
  • SEB Hållbar Sverige Indexnära
  • XACT Norden Högutdelande

Precis som namnet på portföljen antyder är det en helt passiv portfölj, som fångar in nordiska börsen, svenska investmentbolag, globalt index (tungt viktad mot USA), samt emerging markets (tungt viktad mot bl.a Kina). Denna portföljen kommer vara ett ankare och se till att mina andra portföljer inte drar ner mig i ett becksvart mörker efter åratal av underperformance (vilket KOMMER hända). Tack vare Passiva portföljen vet jag att volatiliteten i mitt sparande håller sig till mer rimliga nivåer.

Portföljens utveckling Year-To-Date

Totalt sett har portföljerna levererat relativt bra under 2020. Jag fortsatte månadsspara som vanligt i portföljerna under året, och eftersom nysparandet fortfarande är ganska stort relativt mot portföljvärdet blev dippen i våras bra tajmad.

Avkastning under YTD

Annons

Lämna en kommentar