I detta inlägg gör jag bokslut för de tre portföljerna under helåret 2019, samt månadsuppföljning för december & januari.
Kvalitetsbolagsportföljen





Pengamaskinen




Kvantportföljen




Kommentar till kvantstrategin
- Kvantportföljen har legat investerad i Länsförsäkringar Fastighetsfond i stort sett hela året. Fastighetsaktier har haft ett enormt starkt momentum under hela 2019, och portföljen ligger fortsatt investerad mot detta tillgångsslag. Från första januari 2019 fram tills idag har fonden avkastat hela 74,42%.
- Portföljen har periodvis legat investerad i guld, vilket hade starkt momentum under sommarmånaderna.
- Spiltan Aktiefond Investmentbolag har varit ett vanligt inslag under 2019.
- Länsförsäkringar USA Indexnära och Swedbank Robur Ny Teknik har varit allokerade ungefär 5-6 månader var.
- Likt många andra har jag nu bytt Robur Ny Teknik mot Core Ny Teknik, eftersom jag gärna vill ta rygg på Armfelt o co. som verkligen brinner för investeringar inom framtidsbranscher som gaming och hälsa.
Läs mer om min kvantstrategi här.
Bokslut

Den sammanvägda totala avkastningen för alla tre portföljer under helåret 2019 landade tillslut på 40,7%, en överkastning mot SIX30RX (30,72%) med nästan exakt 10%-enheter. Den utvecklingen är jag väldigt nöjd med, då mitt långsiktiga avkastningsmål i grund och botten är att vara bättre än OMX30 GI (att likställa med SIX30RX).
Jag inser såklart att en tidsperiod på ett år inte säger något om huruvida en investerare är duktig eller ej. Det finns nog ingen vedertagen ‘gräns’ för vilken tidsperiod som är accepterad för att bedöma en investerares skicklighet, men det riktiga eldprovet kommer i sämre tider när bullmarknaden tar slut. När värderingar, vinstkvalitet och balansräkningar börjar spela roll igen. Just av den anledningen tror jag att en kombination av värde/kvalitet och momentum kan vara en långsiktigt vinnande strategi. Att både ta del av den breda massans girighet i form av momentumstrategier tillsammans med noga utvalda kvalitetsbolag som visat sig kunna leverera i båda bra och dåliga tider, utan att ta hänsyn till makro/marknadstajming – det är det jag försöker åstadkomma med min strategi.
Hej!
David som skriver Förvaltarbrevet här – jag har ett förslag. Maila mig gärna på eposten nedanför..
David