Månadsuppföljning juni/maj 2019

Hallå hallå! Månadsuppföljning för maj månad blev tyvärr kraftigt försenad eftersom jag hade fullt upp med att skriva färdigt min kandidatuppsats i slutet av maj/början av juni. Istället bakar jag ihop maj med månadsuppföljning för juni.

Stockholmsbörsen inklusive utdelningar (SIX30RX) dök med -9,37% från sista april till sista maj. En naturlig korrektion på den rusande uppgång vi har fått se sedan årsskiftet. Dock återhämtade sig börsen efter denna korrektion: vi har fått uppleva den bästa månaden på minst tjugo år med en uppgång på 8,66%.

Om du har läst bloggen tidigare vet du kanske att jag kör tre strategier parallellt. Detta gör jag dels för att jag vill testa och utvärdera olika strategier, och dels för att jag genuint tror på alla tre strategierna ungefär lika mycket. De tre strategierna består av följande portföljer: en “stockpicking” portfölj med bolag som motsvarar min investeringsfilosifi, en “pengamaskin” där syftet är att skapa ett stabilt kassaflöde i form av utdelningar, samt en kvantitativ strategi, där jag systematiskt investerar i de tillgångsslag med bäst sammanslaget momentum.

Kvalitetsbolag

Kvalitetsbolagsportföljen as of 2019-07-01
Kvalitetsbolagsportföljens utveckling i maj månad
Kvalitetsbolagsportföljens utveckling i juni månad
Kvalitetsbolagsportföljens utveckling sedan årsskiftet 2019

Kvalitetsbolagsportföljen fortsätter starkt. Korrektionen i maj månad drog ned portföljen -4,67%, vilket relativt börsen var positivt. Uppgången i juni var dock i stort sett exakt samma som börsens utveckling. Sedan årsskiftet är kvalitetsbolagsportföljen upp med 34,47%, vilket jag är mycket nöjd med.

Mitt nya innehav Bahnhof gick överraskande ned med över 8% den 24 juni, vilket troligen berodde på att Börsveckan drog tillbaka sitt köpråd på aktien. Jag tycker att de negativa argument som fördes fram av Börsveckan är vettiga och att det finns orosmoln för Bahnhof, men min grundsyn på bolaget står intakt. Läs gärna min analys av Bahnhof här. Samtidigt har OEM International gått superstarkt på börsen, aktien har gått upp 22,38% senaste månaden. Jag är ärligt talat inte helt säker på anledningen till denna uppgång. Det jag vet, är att kvartalsrapporten för Q1 såg bra ut och att min syn på bolaget fortsatt är positiv. Här hittar du min analys av OEM International.

Pengamaskin

Pengamaskinens utveckling i maj månad
Pengamaskinens utveckling i juni månad
Pengamaskinens utveckling sedan årsskiftet 2019

Pengamaskinen består fortfarande av ett enda innehav, ETF:en XACT Högutdelande. Jag räknar också mitt innehav i Lendify till denna portfölj, men innehavet är fortfarande väldigt litet så jag väljer att inte inkludera det i avkastningsberäkningen (än). Jag ser XACT Högutdelande som ett mycket bra komplement i en långsiktig portfölj. Den ger stabil avkastning till låg avgift, och har dessutom som målsättning att dela ut ca 4% av fondens värde i cash till fondandelsägarna varje år.

Kvantportföljen

Sammanställning av momentum för kvantportföljens urval av placeringar
Kvantportföljen för juli månad. Guld ut och Länsförsäkringar USA Indexnära in.
Kvantportföljens utveckling i maj månad
Kvantportföljens utveckling i juni månad
Kvantportföljens utveckling sedan årsskiftet 2019

Det är väl få som har missat guldets stora uppgångar senaste tiden. Fysiskt guld (mätt i ETFS Physical Gold) har gått upp 5,05% senaste månaden, och hela 13,9% senaste 12 månaderna. Detta bör ha resulterat i ett fortsatt starkt sammansatt momentum och till en plats i portföljen för juli månad. Något överraskande fanns det dock en placering som faktiskt gått ännu bättre och kniper tredjeplatsen före guldet: Länsförsäkringar USA Indexnära. Aktiemarknaden i USA har gått väldigt starkt, och sammantaget tar fonden plats i månadens portfölj tillsammans med Länsförsäkringar Fastighetsfond och Spiltan Aktiefond Investmentbolag.

Total utveckling

Total avkastning för alla portföljer 2019.

Månadsuppföljning juni – sammanlagd avkastning för alla portföljer

Eftersom jag använder både Avanza och Nordnet, måste jag räkna ut min totala avkastning själv. Det gör jag i Excel med hjälp av metoden “Time-Weighted Rate of Return”. Här kan du läsa mer. Metoden ger inte en 100% korrekt beräkning, men jag nöjer mig med detta även om den möjligen ger marginella fel.

Den totala avkastningen ligger på 25,95% sedan årsskiftet (SIX30RX +20,32%). I maj månad gick värdet ner -3,76% (SIX30RX -9,37%), och i juni gick värdet upp 6% (SIX30RX +8,66%). Det verkar som att min strategi med att köra tre separata portföljer (med god diversifiering som följd), skapar ett resultat som svänger mindre (lägre beta) än börsen. Detta känns tryggt, även om ett halvår naturligtvis är en försumbar tidsperiod för att mäta något på aktiemarknaden.

Annons

1 tanke på “Månadsuppföljning juni/maj 2019”

 1. Hej!

  Är du intresserad av att din blogg syns i flödet på bloggfeed.se och finansfeed.se? Det är naturligtvis helt gratis!

  Låter det intressant så får du gärna kontakta oss på kontakt@bloggfeed.se så kan vi ta det vidare därifrån!

  Med vänliga hälsningar
  Teamet bakom Bloggfeed

  Svara

Lämna en kommentar