Månadsuppföljning April 2019

Fortsatt stark börs och stark fundamenta

Dags för min månatliga avrapportering! Här kommer månadsuppföljning april 2019.

Stockholmsbörsen fortsätter sitt starka positiva momentum och är nu, inklusive utdelningar (SIX30 Return Index), upp 22,28% i år. Precis som förra månaden tycker jag det är svårt att se hur denna starka uppgång ska kunna fortsätta, någon gång “måste” det vända nedåt. Samtidigt: om man zoomar ut och tittar på ett par års sikt i grafen, är det dock bara naturligt att börsen stiger eftersom vinsterna stiger. Om investerarkollektivet är naiva inför de risker som finns i världsekonomin just nu, eller om börsen helt enkelt ska stiga eftersom vinsterna stiger, är det ingen som har svar på.

Både Kvalitetsbolags-portföljen och Kvantportföljen har förändringar som jag kommer beskriva nedan.

Kvalitetsbolag

Den stora nyheten i kvalitetsbolag-portföljen är inköpet av Bahnhof. Jag har gått in tungt i bolaget och det utgör nu det tredje största innehavet i denna portfölj. Läs gärna min analys av Bahnhof här.

Kvalitetsbolag-portföljen as of 2019-05-01

Kvalitetsbolagsportföljen går starkt och innehaven fortsätter prestera bra. OEM International släppte nyligen sin Q1-rapport som jag överlag är nöjd med. De ökade nettoomsättningen med 12% i jämförelse med samma kvartal 2018 och övriga punkter ligger ungefär i linje med mina egna förväntningar. De delade ut 6,75 kr per aktie igår vilket motsvarar 3,1% direktavkastning, vilket såklart är trevligt. Något som är viktigt att komma ihåg när det gäller utdelningar är att utdelning inte är värdeskapande i sig, varken för bolaget eller för aktieägarna. Det som händer är att det egna kapitalet i bolaget minskar med 6,75 kr per aktie samtidigt som aktieägarnas plånböcker ökas med lika mycket. Dock ger det alltid en positiv signal och pekar på ett stabilt positivt kassaflöde i verksamheten.

Utveckling sedan årsskiftet.
Utveckling senaste månaden.

Pengamaskinen

Pengamaskinen består fortfarande bara av ett enda innehav – den börshandlade fonden XACT Högutdelande. Den tuffar på och följer börsens rörelser. Dock följer ETF:en inte stockholmsbörsen exakt och har faktiskt halkat efter mitt jämförelseindex SIX30RX, vilket inte är konstigt då den följer en annan uppsättning bolag. Klicka här om du vill veta mer om Pengamaskinen.

Utveckling sedan årsskiftet
Utveckling senaste månaden

Kvantportföljen

Min kvantitativa fond-strategi tuffar på uppåt men har haft svårt att matcha stockholmsbörsens uppgång. Nytt för maj månad är att Swedbank Robur Ny Teknik byts ut mot Spiltan Aktiefond Investmentbolag, som seglat upp som den tillgång med starkast momentum av alla i mitt urval. Länsförsäkringar Fastighetsfond och även Länsförsäkringar USA Indexnära ligger kvar. Läs mer här om du är nyfiken på hur strategin fungerar.

Kvantportföljens urval av placering samt momentum
Kvantportföljen för maj 2019
Utveckling sedan årsskiftet
Utveckling senaste månaden

Portföljens totala utveckling april 2019

Portföljen som helhet fortsätter att utvecklas bra och håller jämna steg med mitt jämförelseindex SIX30RX. Min totala utveckling sedan helåret är 23,58%, och utveckling för april månad blev 5,79%.

Min totala utveckling sedan årsskiftet
Annons

Lämna en kommentar