Att hålla kassa i väntan på bättre tider kontra regelbundna investeringar

Regelbundet sparande VS tajming av marknaden. Videon kan ses som en sammanfattning av en artikel av
Nick Maggiulli på bloggen “of dollars and data”.

Buy the dip vs Dollar cost averaging

Regelbundna investeringar på aktiemarknaden är ett ständigt återkommande råd från rådgivare på banken, sparekonomer och finansbloggar. Det är ett mantra som upprepas gång på gång. Tyvärr är det istället vanligt att folk försöker tajma marknaden. Om man lyckas med detta och köper exakt på botten vid varje börskrasch, borde inte det resultera i den högsta möjliga avkastningen? Logiken säger ja, men svaret är mer komplext än så.

I artikeln “Even God Couldn’t Beat Dollar-Cost Averaging” förklarar Nick Maggiulli varför regelbundet sparande (Dollar-Cost Averaging på engelska) är bättre än att försöka tajma marknaden, och ger dessutom siffrorna bakom som bevisar hans påstående. Gå in och läs artikeln om du vill veta uträkningarna bakom hans argument, och kolla videon ovan om du vill se ett pedagogiskt samtal kring ämnet (den mörkhårige till höger är Nick).

Som det poängteras i både artikeln och i videon, är det i vissa fall bättre att tajma marknaden (om du dessutom lyckas pricka botten av alla börskrascher, vilket är en enorm bedrift). Allt handlar om vilken tidsperiod man utgår ifrån. I en specifik tidsperiod är det bättre att tajma marknaden, men i de flesta andra är det bättre att investera regelbundet. Detta är sant även om du lyckas pricka botten perfekt.

Perfekt tidsperiod OCH gudomliga dippköp

Tänk att du började spara i slutet av 1999 och har en sparhorisont på 15 år. Av någon anledning bestämmer du dig för att inte investera pengarna direkt, du tänker att “snart kommer det en börskrasch”. Allt sparande läggs i kontanter tills nästa stora börsfall kommer. Sedan kommer IT-kraschen, och du investerar alla dina sparade pengar på botten i september 2002. Du får nu en fantastisk resa upp till nästa börskrasch Juli 2007. Du har under denna period inte investerat en krona på börsen, för du väntar på nästa krasch. Precis som tidigare läggs allt sparande i likvider. Finanskraschen kommer, och återigen köper du på botten i november 2008. Helt fantastiskt – du har gjort fantastiska affärer på börsen och slår index med hästlängder.

Stockholmsbörsen 1999-2013. Här prickar du botten i både IT-kraschen och Finanskraschen och köper i perfekt läge

Inte ens gud slår regelbundna investeringar

Problemet som tas upp i artikeln är att du aldrig kan förutspå eller påverka hur börsen kommer röra sig framöver. Det kan komma en tidsperiod som exempelvis från 2004 fram till idag, när du enligt “tajming-strategin” inte har investerat en krona sedan i november 2008. I historiens längsta bullmarknad. Du har missat enormt mycket avkastning, som du aldrig tar ikapp även om du lyckas träffa botten i nästa stora börskrasch.

Eftersom dessa stora krascher inte händer tillräckligt ofta, kommer regelbundna investeringar ge bättre resultat i över 70% av alla historiska 40-års perioder (enligt artikeln). Ska marknadstajming vara bättre än regelbundna investeringar, måste den kommande tidsperioden vara optimal (med många stora börsfall). Dessutom måste du pricka botten perfekt varje gång. Detta är så osannolikt att det inte ens är värt att försöka.

Stockholmsbörsen 2004-2019. Under denna period har du bara köpt en gång: när du prickade botten perfekt i november 2008. Eftersom du väntar på nästa riktigt stora börskrasch, har du inte investerat något sedan 2008. Det regelbundna investerandet har under denna period varit ENORMT mycket mer lönsamt.
Annons

Lämna en kommentar