Månadsuppföljning Januari 2019

Detta blir starten på en ny inläggsserie, som jag kallar “Månadsuppföljning”. Det är kort och gott en uppföljning på de olika portföljernas utveckling, samt kommentarer om marknaden och innehaven. Att publicera dessa uppföljningar kommer ge bloggen en bättre kontinuitet, eftersom jag inte har tillräckligt med tid eller energi just nu till att skriva några regelbundna bolagsanalyser. Jag går nu min sista termin på högskolan, och det är uppsatsskrivande och jobb som tar det mesta av tiden.

Kvalitetsbolag

Utveckling Kvalitetsbolag-portföljen Jan 2019
Bolagens vikt i portföljen, as of 2019-01-31
Aktiernas prisutveckling på börsen

Portföljen med kvalitetsbolag har inte riktigt hängt med SIX30RX under januari, men ändå en bra utveckling för årets första månad. Det ska bli mycket intressant att följa upp bolagen nu när de släpper boksluten i februari. Nästa månadsuppföljning kommer ha en genomgång av samtliga bolags rapporter, och även en uppdatering bevakningslistan. Fenix Outdoor är det bolag i portföljen jag är mest skeptisk till just nu, därför kommer jag gå igenom mitt case där extra noggrant och eventuellt byta till något mer intressant.

  • Acando släpper rapport 2019-02-08.
  • BTS Group släpper rapport 2019-02-21.
  • Fenix Outdoor släpper rapport 2019-02-07.
  • Hexagon släpper rapport 2019-02-06.
  • OEM International släpper rapport 2019-02-18.

Pengamaskin

Pengamaskinen består av ett enda innehav, as of 2019-01-31.

Pengamaskin-portföljen är ett pågående arbete, som än så länge bara består av ett enda innehav. XACT Högutdelande är en passivt förvaltad, börshandlad fond som följer ett Nordiskt storbolagsindex. Indexet sorterar fram aktier med låg volatilitet, dvs att kurserna inte svänger så mycket. Jag tror att denna portföljen kommer gå ungefär som börsen eller marginellt bättre på lång sikt, och ger samtidigt runt 4% i direktavkastning per år.

Förutom XACT Högutdelande har jag ett liten summa investerat via Lendify. Denna lilla investering kör jag än sålänge som ett test, då jag vill utvärdera om man verkligen får den utlovade räntan, samt hur lätt eller svårt det är att sälja sina konton på andrahandsmarknaden. Det enda jag hört om Lendify så här långt är positiva saker, frågan är dock om riskerna verkligen är så låga som det verkar. Kastas vi in i en lågkonjunktur kan nog peer-2-peer lending bli ett riktigt bottennapp för investerare. I bästa fall får man tillbaka det investerade kapitalet via Lendifys kreditförlustfond, men frågan är om den är att lita på vid nästa stora nedgång i ekonomin.

Kvantportfölj

Innehaven under januari.

Uppdatering av momentum för februaris innehav.
Innehaven för februari.

Kvantportföljen har inte hängt med OMXS30 (seriöst Nordnet, varför har ni inte lagt in fler jämförelseindex än?), vilket inte är konstigt eftersom en tredjedel legat i en lång räntefond.

Fastigheter har fortsatt mycket bra momentum och är rankat nummer 1. Samma sak med guldet, som haft en stabilt positiv utveckling sedan slutet av september. Endast ett innehav av tre byts ut, AMF Räntefond Lång som har halkat ner till plats 7 i rankingen efter uppgången på världens aktiebörser. Länsförsäkringar Tillväxtmarknad Indexnära är den aktiefonden som haft bäst momentum av mitt urval av aktiefonder, och tar därför plats i portföljen under februari.

Total utveckling

Eftersom jag nu även är kund hos Nordnet, blir det lite krångligare att hålla koll på min totala utveckling. Jag har därför läst in mig på “Time-weighted rate of return”, vilket är en metod för att räkna ut värdeförändring.

Excelmallen för beräkning av total utveckling. Notera att jag kommer beräkna årsavkastning på månadsnivå, inte på kvartalsnivå som formeln visar till vänster.

Totalutveckling för Januari månad blev 5,20%, en underavkastning på -2,21% mot mitt jämförelseindex SIX30RX som gått upp 7,41%.

Avslutning

Januaris uppgång har nog överraskat många, då utsikterna såg extremt dåliga ut för bara en månad sen. Nu är det lite nya tongångar, men riskerna för en fortsatt björnmarknad måste nog anses vara stora. Kanske är denna uppgång en klassisk “dead cat bounce”, dvs bara en tillfällig rekyl uppåt som en reaktion på höstens nedgångar. Rapportsäsongen har börjat och många bolag har kommit in hyfsat bra. Ingen lågkonjunktur i siffrorna än iallafall, men börsen är ju framåtblickande och minsta knuff i negativ riktning kommer nog utlösa breda börsfall under 2019. Som långsiktig investerare är det bara att fortsätta köpa kvalitet i ur och skur, om inte professionella investerare klarar av att tajma börsen kommer inte du göra det heller.

Annons

Lämna en kommentar