Stökigt på börsen – En kommentar till den volatila marknaden

Vart är vi påväg?

Att det är stökigt på börsen har väl inte undgått någon. De stora affärstidningarna är till stor del negativa varje dag, med någon enstaka “Missa inte raketen: slå börsen med 400%” – artikel. Det är lätt att dras med i det negativa sentimentet (det allmänna börshumöret), framförallt om man hänger mycket på “finanstwitter” som jag gör. De flesta indikatorer och signaler på makronivå pekar åt fel håll, det är handelskrig, Brexit, räntor som är påväg upp, dopade ekonomier och hög skuldsättning bland hushållen. Det är ett oändligt flöde av dåliga nyheter som flashar förbi och börspsykologin fullbordar tillslut den självuppfyllande profetian.

Petrusko länkade en fantastisk video där Suze Orman förklarar varför man som långsiktig sparare inte ska bry sig om den volatila marknaden (dvs stökig, rör sig snabbt upp och/eller ner). Se den här.

En stor majoritet av alla på börsen som försöker köpa på botten och sälja på toppen, misslyckas med detta. Anledningen till det är att börsen är helt omöjlig att förutspå, vi kan bara försöka putta oddsen till vår fördel så långt det går. Läs gärna mitt inlägg där jag tar upp och diskuterar ett citat från den indiske ekonomen D. Muthukrishnan.

Det är inte fel att minska risken i portföljen när det är stökigt på börsen. Det kan man göra på olika sätt, t ex diversifiera i olika tillgångsslag (exempelvis guld), följa trendindikatorer som MA200, eller “skala ner” lite av sina aktieinnehav. Huruvida det är rätt eller fel att minska risken i portföljen kan ingen annan än du själv svara på, i huvudsak handlar det om hur stor nedgång i portföljen du klarar av. Kom ihåg…

“Far more money has been lost by investors preparing for corrections than has been lost in corrections themselves.” – Peter Lynch

Annons

Lämna en kommentar