Portföljrapport helåret 2018

Bokslut och sammanfattning av 2018

Mitt aktiesparande 2018 har präglats av ett viktigt beslut som jag och min sambo tog i början av året – vi vill köpa ny bostad inom två år. Detta gjorde att jag helt lade om fokuset i mitt sparande, från hög risk (aktier) till låg risk (sparkonton). Jag har därför kontinuerligt sålt av mina aktieinnehav varje månad, man kan säga att jag haft en negativ sparkvot (hehe). Likviderna har jag placerat på diverse sparkonton på Avanza. Jag slog exempelvis till på Avanzas Black Friday-deal, 1,24% ränta till ett låst sparkonto i 6 månader.

Att jag sålt aktier varje månad istället för att köpa fler har gjort att jag fått en osannolikt bra tajming till höstens och vinterns nedåtgående marknad. Dock har min tajming inget med någon macro-analys att göra, eller någon annan analys för den delen. Det var helt enkelt min situation i livet som krävde att jag skiftade mitt sparkapital från tillgångar med hög risk till låg risk. Eftersom jag vet att jag behöver likvider till kontantinsats inom så kort tid som två år, anser jag att det inte är rationellt att ha pengarna investerade i aktier eller aktiefonder. Jag kommer dock behålla en liten del av portföljen investerad, för att kunna utvärdera min utveckling som investerare och lära mig mer.

Portföljavkastning alla konton på Avanza 2018
Portföljavkastning alla konton på Avanza 2018

Nya strategier

Kvantstrategi

Mitt 2018 blev också ett år där jag hittade, och snöade in på, det som kallas “systematiskt” investerande, dvs investerande efter specifika och tydligt definierade regler. Jag hittade bla Investerarfysikerns blogg, som triggade mig till att läsa på om allt jag kunde hitta kring systematiska investeringsstrategier. Jag har läst i timmar om Magic Formula, Acquirer’s Multiple, de strategier som tas upp i boken “What Works on Wall Street”, samt Meb Fabers artiklar. Det som tilltalar mig (och alla andra…) är att det går att få en riktigt bra avkastning genom väldigt enkla metoder. Just för att det är så “simpelt”, är det superviktigt att förstå varför den strategin man väljer fungerar. Annars kommer det bli svårt att följa den under tidsperioder när index presterar bättre.

Jag föll tillslut för Meb Fabers “Global Tactical Asset Allocation, top 3”, vilket är en tajmingmodell som ligger investerad i de tillgångsslag som för tillfället har bäst momentum. Jag beskriver strategin mer ingående här. Strategin bygger på “momentumeffekten”, som blivit bevisad i ett flertal vetenskapliga studier. Den skyddar portföljen mot stora nedgångar, och ger mig dessutom exponering mot många olika tillgångsslag och marknader. Ett mycket logiskt komplement till min totala portfölj.

Utdelningsportfölj

Förutom min kvantstrategi har jag också satt igång en utdelningsportfölj som jag valt att kalla “Pengamaskin”. Jag beskriver strategin här. Tanken med denna portfölj är att få en mycket stabil avkastning, och ett kontinuerligt och förutsägbart kassaflöde. Det är enligt mig inte rationellt att enbart investera för utdelningens skull – utdelning är i sig inte värdeskapande utan säger bara att bolaget inte kan sätta pengarna i arbete till en vettig avkastning. Dock gillar jag tanken på en “pengamaskin”, en snöboll som sätts i rullning och genererar större och större utdelningar. I dagsläget består portföljen till stor del av ett enda innehav, XACT Högutdelande – en “smart beta” ETF som följer ett brett nordiskt index och ger runt 4% i utdelning per år.

Kvalitetsbolag

Denna strategi är en stockpicking-portfölj som följer min vanliga investeringsfilosofi. Läs mer om den här.

Avslutning

De tre strategierna ska fortsättningsvis ha lika stor vikt i den totala portföljallokeringen, då jag tror de kompletterar varandra bra, och kommer leda till en god riskjusterad avkastning. De ger mig också möjlighet att testa olika typer av investeringsstrategier, något som jag saknat tidigare. Under 2019 kommer jag spara ytterst lite i dessa strategier, i stort sett allt sparande kommer gå till sparkonton. Inte speciellt roligt, men ett måste då jag inte vill ta risk i sparandet till kontantinsatsen.

Nästa år kommer jag följa upp de tre strategierna månadsvis, och fortsätta leta case till min stockpicking-portfölj. Det kommer sannolikt komma många lägen framöver då kvalitetsbolag går från övervärderade till rimligt prissatta i denna nedåtgående marknad.

Gott nytt år!

Annons

4 tankar på “Portföljrapport helåret 2018”

 1. Var längesen jag kikade in här, men måste säga att sidan är riktigt bra och proffsig! Superintressant att följa hur du tänker. Och vilket flyt att du började gå likvid vid rätt tillfälle! Jag gjorde liknande med halva portföljen inför framtida husköp och måste erkänna att det känns skönt att stå lite vid sidan om och titta på när börsen dippar, även om det går emot tidigare strategier.

  Lycka till med lägenhetsjakt och kontantinsats!

  // Emelie (f.d kollegan)

  Svara
  • Hej! Jättekul att höra och tack för din kommentar 🙂

   Ja precis, även fast man vill köpa aktier varje månad och komma närmre sina sparmål så kommer ju “livet” i vägen ibland. Bostadsköp är ju dessutom sannolikt en väldigt bra investering också!

   Hoppas du trivs på det nya jobbet! Och lycka till med husletandet!

   Svara
 2. Hej!
  Vill bara tipsa om Portfolio Visualizer där du kan ladda upp kursdata och backtesta momentumstrategier. Jag delar gärna med mig av mina tester vid intresse.

  Lycka till!

  Svara
  • Hej Jonas! Tack för din kommentar.
   Jag har varit inne på Portfolio Visualizer och kollat runt lite, men aldrig satt mig in i hur det fungerar med backtesting av mer komplexa strategier. Du får gärna dela med dig av tester om du kört några på Meb Fabers “Global Tactical Asset Allocation” eller liknande!

   Svara

Lämna en kommentar