Genialisk sammanfattning av en sund investeringsfilosofi

D. Muthukrishnan’s genialiska tweet

 

“I’ve no control over returns. I can control savings.

I’ve no control over outcome. I can control process.

I’ve no control over markets. I can control my own behaviour.”

 

Ovanstående citat sammanfattar mycket av litteraturen som finns kring privatekonomi och aktieinvesteringar. Sunt förnuft är centralt i en väl fungerande investeringsfilosofi. Jag tänker här nedan beskriva min tolkning av citatet.

 

Du har inte kontroll över din avkastning.

Stockholmsbörsen har i genomsnitt avkastat ca 7,8% inflationsjusterat per år senaste 100 åren. Köper du indexfonder så kan du förvänta dig samma avkastning som börsen – men om du som jag vill analysera och välja aktier själv har du ingen kontroll över avkastningen. Du kan bara försöka lägga oddsen till din fördel så långt det går. Jag gör det genom att köpa kvalitetsbolag till rimliga priser.

Du kan kontrollera ditt sparande.

Om du kontinuerligt sätter av en slant till börsen varje månad så kommer du lyckas i det långa loppet.

Du kan inte kontrollera resultatet av din investering.

Även om du prognostiserar och räknar på ditt case in absurdum kan du inte veta om dina förväntningar faller in.

Du kan kontrollera din investeringsprocess.

Genom att ha en robust strategi kan du se till att alla dina investeringsbeslut är genomtänkta, innan du tar dem. Din process består av flera sammanlänkade aktiviteter som leder fram till ett beslut. Genom att visualisera din process blir det svårare att glömma viktiga saker att kolla på. Jag har t ex en checklista med saker som jag måste bocka av innan jag trycker på köp- eller säljknappen.

Du har ingen kontroll över marknaden.

Marknaden består av alla köpare och alla säljare som vill handla på börsen. Som småsparare är du bara en droppe i havet, inget du gör eller säger kommer påverka marknaden i någon större utsträckning. Detta innebär att du måste ha en utstakad strategi för att klara dig. Momentum-strategier använder marknadens trendföljande tendenser – om marknaden gillar bolaget så gillar du också bolaget. Traditionella värdeinvesterare brukar istället göra tvärtom; när marknaden ogillar bolaget och trycker ner aktiekursen så skapar detta köptillfällen. Oavsett så måste du förhålla dig till marknaden på något sätt, du kan inte kontrollera den.

Du kan kontrollera ditt eget beteende.

Istället för att ryckas med i börsens psykologi så bör du hålla dig till din strategi i ur och skur. Marknaden gör som den vill; ibland rusar den uppåt i eufori, ibland faller den neråt i panik. Du kan kontrollera ditt eget beteende på börsen, men du kan inte göra nåt åt marknadens beteende. Håll dig till din egen strategi – både i bra tider och i sämre tider.

 

Alla dessa punkter tar jag själv hänsyn till i min Investeringsfilosofi. Du bör ha sin egen strategi som funkar för dig – men tidlösa råd som ovanstående citat från D. Muthukrishnan kan nog alla investerare ta till sig.

Annons

1 tanke på “Genialisk sammanfattning av en sund investeringsfilosofi”

Lämna en kommentar