Analys av OEM International

Hallå!
Jag hoppar rakt in i analysen av ett bolag som fastnat på min screener och uppfyller i stort sett allt jag letar efter hos kvalitetsbolag. Det enda frågetecknet är den historiskt höga värderingen och om vi just nu ser “peak earnings”, dvs om vi nått toppen av högkonjunkturen och vi inte kan räkna med en liknande tillväxt framöver. En kombo av peak earnings och historiskt höga multiplar kan ge rejäl halsbränna om tillväxten vänder neråt. Men – vi ser än sålänge inga signaler på att företagens vinster faller eller ens saktar in. Det går inte att med precision tajma marknaden och istället ska man kanske köpa och se glad ut.

OEM – teknikhandelskoncernen från Tranås som tuffar på och växer på organiskt och genom fina förvärv. De har Sverige som största marknad (ca 61% av koncernens nettoomsättning) men finns i över 14 länder.


Har delat ut pengar till aktieägarna i många år: 
Ja, stigande utdelning sen 2009.

Stigande omsättning och vinst över tid: 
Ja, 7,3% CAGR i EPS senaste 10 åren. 11% CAGR i EPS senaste 3 åren.

Stabila finanser: 
Ja, stark balansräkning sett till soliditet och balanslikviditet, och nyckeltalet Nettoskuld/EBITDA är inte besvärande högt, även om jag naturligtvis gärna sett en nettokassa.

Stigande kassaflöden: 
Ja, 6,3% CAGR i FCF/aktie senaste 10 åren. Jag nöjer mig med att konstatera att det finns en långsiktigt stigande trend och att kassaflödena är stabila.
Hållbar utdelning: 
Ja, bolaget har en hållbar utdelningsandel och kombinerat med starka kassaflöden ser jag inga problem med den framtida möjligheten till utdelningstillväxt.
Hög avkastning på kapital: 
Ja, mycket fina siffror här och OEM växer dessutom med stigande lönsamhet på investerat kapital.
Stigande marginaler: 
Ja, eller åtminstone stabila. Runt 10% vilket också är bolagets långsiktiga målsättning.
Bra ägarbild: 
Ja, grundarfamiljerna Franzen och Svenberg finns med som storägare, och andra storägare är investmentbolagen Orvaeus AB samt Traction.
Konkurrenskraftig affärsmodell: 
Ja, OEM har en tydlig affärsmodell som innebär att de blir en länk mellan kunderna och leverantörer med en hög effektivitet.

De beskriver själva sin affärsmodell såhär:

Värdering och framtidsutsikter: 
Aktien handlas idag till 205 kr per aktie, till rullande 12 månaders vinst på 10,2 EPS vilket ger P/E 20.

OEM strävar efter en omsättningstillväxt på 10% per år över en konjunkturcykel, vilket de senaste tio åren de inte har kunnat uppfylla, bara 5,9% CAGR. Deras målsättning på 10% är ju dock framåtblickande (som gick att läsa i årsredovisningen för 2017), och de har faktiskt en CAGR i EPS senaste 3 åren på 11%.

Om vi antar att OEM klarar en EPS för helåret 2018 på 11 så handlas bolaget till P/E 18,6. Detta innebär en vinsttillväxt på ca 18%, men konsensus verkar vara att OEM klarar av att leverera.

OEM handlas dock just nu till en historiskt hög multipel sett både till P/E och EV/Ebit. Det går bra just nu och Q2-rapporten har eldat på aktien. Att köpa in sig nu är absolut inget fynd men bolaget har mycket som talar för dem på sikt. De växer fint, dels organiskt men framförallt med många fina förvärv.

Teknisk analys:
OEMs aktie befinner sig just nu i en trevlig position där MA50 befinner sig ovanför MA200, och MA200 är åtminstone svagt stigande.

Slutsats:
OEM är ett kvalitetsbolag och uppfyller det mesta jag kan önska mig. Dock handlas bolaget till historiskt höga multiplar och kanske står vi på toppen av en högkonjunktur. Hur det är med den saken kan vi såklart inte veta och därför ska man nog akta sig för att ta beslut baserat på rena spekulationer. Jag har valt att köpa OEM och tror detta blir en kanoninvestering på många års sikt.

Annons

1 tanke på “Analys av OEM International”

Lämna en kommentar