Strategi för portföljallokering baserat på tekniska indikatorer

Här nedan visar jag en strategi för portföljallokering jag filat på ett tag. Jag handlar inte efter den (än), eftersom jag själv inte är övertygad. Strategin använder teknisk analys som grund för att identifiera de långa trenderna på börsen. Längre ner i inlägget ger jag positiva såväl som negativa argument för strategin. Allra längst ner ger jag några rekommendationer för själva placeringarna. Disclaimer: Dessa är självklart inte att betrakta som finansiell rådgivning.

Bästa marknadsläget (100% Aktieexponering): MA50 befinner sig ovanför MA200 i OMX30 + allt högre bottnar och toppar i långa trendkanalen + MA200 stiger tydligt =

Aktieportfölj 60%  – Globalfonder 20% – Investmentbolag 20%

Bra marknadsläge (90% Aktieexponering): MA50 korsar MA200 underifrån i OMX30 =

Aktieportfölj 50% – Globalfonder 20% – Investmentbolag 20% – Räntor 5% – Råvaror 5%

Sämre marknadsläge (40% Aktieexponering): MA50 korsar MA200 överifrån i OMX30 =

Aktieportfölj 20% – Globalfonder 10% – Investmentbolag  10% – Räntor 50% – Råvaror 10%

Sämsta marknadsläget (20% Aktieexponering)MA50 befinner sig under MA200 i OMX30 + allt lägre bottnar och toppar i långa trendkanalen + MA200 sjunker tydligt =

Aktieportfölj 10%  – Globalfonder 5%  – Investmentbolag 5% –  Räntor 60% –  Råvaror 20%

För- och motargument för ovanstående:

Nedgångar på aktiemarknaden pågår ofta längre än folk tror, vilket gör att det nästan är omöjligt att pricka en botten. Att automatiskt och utan känslor dra ner på aktieexponering när det finns tydliga trender som pekar neråt drar ner på risken. När väl en uppåtgående trend kommer och blir allt mer tydlig så ökar man aktieexponeringen. Teorin bygger på att det finns en tröghet i marknaden (nyheter prisas inte in direkt med 100% korrekthet), samt att marknadsräntor och andra stora konjunktursignaler rör sig långsamt upp och ner. Med denna strategin kommer portföljen skyddas mot stora svängningar, men kan potentiellt även medföra missad avkastning om marknaden ökar kraftigt under en kortare period. Om det ges falska signaler kommer även courtagekostnader tillkomma i onödan vilket drar ner portföljens avkastning.

Rekommendationer:

Om man inte vill eller kan förvalta en egen aktieportfölj kan man byta ut denna del mot en svensk indexfond, t ex Avanza Zero. För Räntor rekommenderas i dagsläget ett vanligt sparkonto med insättningsgaranti och fria uttag. För Investmentbolag rekommenderas Spiltan Aktiefond Investmentbolag. För globalfonder rekommenderas Swedbank Robur Access Global. För råvaror rekommenderas ETF XACT Råvaror.

Annons

Lämna en kommentar