Process för investeringsbeslut – ska den förändras?

Jag funderar på…

vilka processer duktiga investerare generellt går igenom innan de når fram till ett köpbeslut.

Mitt problem är att jag ständigt slås av nya “insikter” genom böcker, bloggar och poddar. En process som verkar självklar ena veckan är ofullständig och orationell nästa vecka. Jag är ju fortfarande en nybörjare på börsen med mina dryga två år på aktiemarknaden. Det är väl förmodligen “meningen” att man hela tiden hittar ny kunskap som vrider och vänder på de sanningar man trodde på igår. Men någon gång måste man väl “sätta sin strategi” och inte gå ifrån den; att hoppa mellan olika strategier är ju ingen hållbar lösning om man vill skapa bra avkastning på lång sikt.

Att jag jobbar med fundamental analys, är starkt påverkad av Warren Buffets läror och försöker undvika känslomässiga beslut är nog det enda konstanta i min strategi.

Vad gäller mer specifika delar i investeringsprocessen så ändras dessa hyfsat regelbundet, jag hade tidigare en syn på riktkurser som var väldigt påverkad av #pratapengar, dvs att det inte är lönt att sätta riktkurser (inte DCF eller något annat egentligen) eftersom det aldrig blir precis som man tror. Bättre att köpa och behålla bolag vars produkter eller tjänster man tycker om själv (investera med hjärtat tror jag de kallar detta).

Senaste halvåret har jag anammat Lundaluppens och Kvalitetsaktiepoddens syn på riktkurser, dvs sätt en rimlig prognos på vinsttillväxten nästa år, och multiplicera med ett skäligt P/E-tal. Enkel och effektiv värdering. Kanske kommer jag tycka att DCF är det mest rationella att använda nästa vecka.

Annons

Lämna en kommentar