Portföljrapport Q4 + helåret 2017, samt tankar om framtiden

Portföljens utveckling Q4
Portföljens utveckling för helåret 2017

Tyvärr hängde jag inte med index för helåret 2017, tappade -0,81% mot index. Året har dock varit extremt lärorikt för mig på många sätt. Jag har konsumerat böcker, bloggar och poddar (RIP #pratapengar) i hundratals timmar och min kunskap blir större och större. Mitt intresse och min förståelse för ekonomi växer vilket känns jäkligt kul.

Samtidigt får detta konsekvensen att jag i vissa perioder känner mig stressad; som om jag MÅSTE agera varje gång jag lärt mig något nytt. Till exempel hittade jag en mycket intressant artikel om risktagande (med stop-losser etc). Detta gjorde att jag ändrade om i min strategi, och sålde Skanska när kursen nådde min stop-loss kurs. Detta har jag i efterhand ångrat, vilket gör mig övertygad om att stop-losser inte fungerar i en långsiktig portfölj.

Jag tror att 2018 blir ett år då jag börjar inse vad långsiktighet verkligen handlar om; att sitta på ny information och kunskap, men inte omedelbart agera. När ny information om ett innehav kommer (som påverkar aktiekursen), ska en ny analys göras, men inte mer än så. Ett förslag till mig själv är att begränsa antalet transaktioner per år, så att man verkligen tvingas tänka ett varv till innan ett beslut tas.

Jag och min sambo har bestämt oss för att flytta och eventuellt köpa en bostad tillsammans inom de närmsta åren, därför kommer jag successivt att sälja av portföljen och lägga på sparkonto. Detta känns på ett sätt ganska bra. När jag är färdigpluggad och färdigflyttad, och förhoppningsvis börjat jobba heltid, så kan jag “börja om på nytt” med ytterligare kunskap och kanske en tydligare bild om hur portföljen ska se ut.

Annons

Lämna en kommentar