Tankar om Cyber Security

Jag har under våren tänkt en hel del på cyber security, dvs skydd mot hackare och digital kriminalitet (terrorism?). Detta är just nu en stor snackis då skadlig kod har spridit sig i nästan 100 länder och bland annat slagit ut sjukhus i Storbritannien. En del företag i Sverige är också drabbade, däribland Sandvik.

Om man tror att utvecklingen med Internet of Things fortsätter och digitaliseringen av samhället går vidare, så finns det också stor anledning att tro på en ökande efterfrågan inom cyber security.

Hur ska man då investera för att dra nytta av den här trenden? F-Secure (noterat på finska börsen) är ett välkänt varumärke och tjänar väldigt mycket pengar. Som vanligt är marknaden två steg före och värderingen har sprungit iväg på sistone, man får nu betala 44 gånger årsvinsten. Kortsiktigt är det nog rätt dålig tajming att köpa in sig nu, men på ett par års sikt tror jag det finns fin avkastning i F-Secure.

Naturligtvis finns de största företagen i USA. Jag tycker det känns överväldigande svårt att grotta ner sig i specifika software-bolag, så därför har jag letat upp två ETF:er som är nischade mot just cyber security.

  • First Trust Nasdaq Cybersecurity ETF (CIBR) är som jag förstått det mer inriktat mot lite större, etablerade IT-bolag som säljer digitala tjänster, där det handlar om att skydda nätverk och diverse enheter i dessa nätverk. ETF:en investerar inte i företag med ett börsvärde under 250 millioner dollar. Förvaltningsavgift = 0,6%.
  • PureFunds ISE Cyber Security ETF (HACK) är lite mer nischat mot software, och investerar i företag med börsvärde ner till 100 millioner dollar. Det blir ju då högre risk men också högre potentiell avkastning. Förvaltningsavgift = 0,75%.
Jag funderar nu lite över om jag ska ge mig in i nån av dessa ETF:erna. Jag är övertygad om en framtida stark utveckling inom cyber security, men ska en ETF (med förvaltningsavgift + spread osv..) konkurrera ut något av mina nuvarande 15 innehav så krävs det en mer omfattande analys om bolagen som fonden investerar i. Ett säkrare kort hade ju varit att köpa in sig i F-Secure, men det är alldeles för dyrt nu. Kanske bättre invänta en dipp…
Annons

Lämna en kommentar