Tankar om långsiktighet

Utveckling SIX30 Return Index 3,56%
Utveckling TimhInvest aktieportfölj 3,98%
Tidsperiod = 30/12-2016 till 28/02-2017

Portföljen följer mitt jämförelseindex (överavkastar index med 0,42%) och hänger med i den allmänna börsuppgången. Det var i mars förra året som jag köpte mina första aktier, och jag har varit bättre än börsen sedan dess (vilket inte betyder någonting, det kommer säkerligen år då index springer ifrån mig…). Jag var nyligen inne och kollade alla transaktioner jag gjort sedan starten av mitt Avanzakonto, ganska kul att se hur virrig och inkonsekvent portföljen varit under 2016. Jag har t ex köpt och sålt av ICA Gruppen tre gånger, innan jag förra månaden kom på att bolaget verkligen måste vara ett kärninnehav. Hade jag bara köpt och behållt ICA hade utvecklingen varit bättre, och courtagekostnader minskat. 

Det är verkligen som Per H Börjesson säger, de långsiktiga och förhållandevis enkla principer som Buffet förespråkar (och bevisligen lyckats med) är svåra att följa i praktiken. Är man aktiv som investerare och följer nyhetsflödet (och alla aktiebloggar…) så hittar man ständigt nya intressanta case. Jag har verkligen fallit offer för “confirmation bias”, så fort jag hittat ett nytt spännande bolag så gör jag allt för att bekräfta min teori. Jag glömmer helt varför jag köpte mina nuvarande innehav (som jag en gång i tiden uppenbarligen trodde var en kanonbra investering), och låter känslorna komma först.

Därför känns det väldigt bra i magen med min nya “kärninnehav-strategi”. Kärninnehaven består av bolag jag verkligen litar på, och det skapar en slags mental barriär. Om något av kärninnehaven ska bytas ut, så krävs det väldigt starka argument för det, vilket förhoppningsvis gör att jag låter dem vara i många år. 

Annons

Lämna en kommentar