Aktieanalys Pandora

Aktieanalys Pandora

Pandoras vision är “To become the world’s most loved jewellery brand”. Affärsidén går ut på att designa, producera och marknadsföra högkvalitativa och prisvärda smycken.

“PANDORA designs, manufactures and markets hand- nished and contemporary jewellery made from high-quality materials at affordable prices. PANDORA jewellery is sold in more than 100 countries on six continents through around 8,100 points of sale, including more than 2,100 concept stores.
Founded in 1982 and headquartered in Copenhagen, Denmark, PANDORA employs more than 21,500 people worldwide of whom around 12,400 are located in Gemopolis, Thailand, where the Company manufactures its jewellery. PANDORA is publicly listed on the Nasdaq Copenhagen stock exchange in Denmark. In 2016, PANDORA’s total revenue was DKK 20.3 billion (approximately EUR 2.7 billion). ” 

Siffrorna säger mig att det är extremt lönsamt bolag (ROE genomsnitt 46% sen 2010) med höga marginaler, stabil skuldsättning, en genomsnittlig vinsttillväxt om 27% senaste 5 åren, omsättningstillväxt 25% i genomsnitt senaste 5 åren… Stigande utdelning och en utdelningsandel i genomsnitt 44% sen 2010. Sammanfattningsvis: fundamentan skriker KÖP!

För allt detta får man idag betala runt p/e 14,7 , PEG 0,21 och EV/EBIT 12,3. Detta är otroligt billigt för en sån suverän fundamenta. Det verkar ju för bra för att vara sant!

Vad jag kunnat luska ut så ligger den låga värderingen i den stora moderisken. Armbanden (charms) står för 59% av de totala intäkterna, vilket innebär att om dessa plötsligt skulle bli omoderna, försvinner i princip hela lönsamheten. Marknaden tar stor hänsyn till denna risken, vilket också syns i värderingen. Samma fenomen kan man hitta i Novo Nordisk, som också har väldigt fin fundamenta kombinerat med en låg värdering. Risken för lägre vinster i framtiden pga hård prispress trycker ner värderingen i Novo.

Hur ska man ställa sig till dessa risker? Det är svårt utan stora kunskaper om de specifika marknaderna. Men man ska ju köpa bra fundamenta till låga värderingar, det är ju själva grundtanken med fundamental analys. Jag har nu börjat snittat in mig i Pandora, kommer fortsätta snitta upp innehavet de kommande månaderna tills placeringen är ca. 4% av hela portföljens värde. Bolaget som ryker till förmån för Pandora blir Tele2, som jag anser är det svagaste bolaget i min portfölj just nu.

Annons

Lämna en kommentar