Nytt fokus på “kärninnehav”

“Ted Williams described in his book, ‘The Science of Hitting’, that the most important thing – for a hitter – is to wait for the right pitch. And that’s exactly the philosophy I have about investing – wait for the right pitch, and wait for the right deal. It’s the key to investing.”Warren Buffet


Jag har senaste veckan haft lite lösa tankar om konceptet “kärninnehav”. Min flickvän (något skeptiskt) och jag såg dokumentären om Warren Buffet på HBO, en riktigt häftig upplevelse och berättelse om kanske världens bästa investerare genom alla tider. I dokumentären berättar Warren om en metafor, där han jämför aktieinvesteringar med en baseball-slagman. Slagmannen bör bara försöka slå bollen om kastet kommer i rätt vinkel och i slagmannens “sweet spot”. Aktieinvesteraren måste också välja rätt “boll” och slå till när rätt tillfälle dyker upp. Precis som i baseball ska investeraren inte slå på alla bollar, bara på dem som kommer i sweet-spoten, eller i “the circle of competence” som Buffet uttrycker det.

Detta för mig in på begreppet “kärninnehav”, som då bör vara bolag som ligger precis i rätt vinkel och i min sweet spot. Företag som man känner instinktivt att “det här kan jag äga i hela mitt liv utan att vara orolig”. Kärninnehaven borde då få vara en ganska stor del av portföljen. Jag är medveten om att denna strategin kanske helt enkelt är ett tankefel, diversifiering och lika-viktning är fortfarande viktigt för att minimera bolagsspecifik risk. Men jag är fortfarande väldigt ny på aktiemarknaden och lär mig genom misstag. Jag inser också att detta är väldigt kostsamt, men kostnaden i courtage får jag helt enkelt se som en investering i mitt lärande.

Därför har jag nu bestämt mig för att rodda om lite bland mina innehav. Såhär ser det ut as of 9/2 – 17.

Kärninnehav (70% av totalt portföljvärde)

 • Investor B – Jag är övertygad om att Wallenbergarna kommer förvalta mina pengar på ett utmärkt sätt. Investor ger mig också en bred och bra exponering mot bla. industrisektorn som t ex Atlas Copco och ABB.
 • Handelsbanken B – Den enda banken i Sverige som (hittills) klarat sig utan statens hjälp i kristider. Svenska bankaktier är generellt stabila och värdeskapande och SHB känns bäst av dem alla.
 • Castellum – En oerhört stabil utdelningsaktie. Fastighetsaktier kommer möjligtvis få det tufft med framtida stigande räntor men jag tror Castellum är ett klockrent val som ett “ankare” om det skulle börja storma på börsen.
 • ICA Gruppen – Folk kommer köpa mat i dåliga som bra tider. Jag är själv kund hos ICA och är supernöjd. Köper man ICA’s egna varor (t ex ICA Basic) skiljer det inte många ören mot motsvarande lågpris-alternativ hos konkurrerande matkedjor. Skillnaden är att ICA’s egna varor ändå känns som kvalitet, jämfört med Lidl’s produkter eller Willys “Garant” som bara känns B. Där försvinner lågpris-konkurrenternas existensberättigande och ICA vinner.
 • Apple inc – Detta legendariska företag är enligt mig (och många andra) en av världens stora innovatörer som har revolutionerat världen med sina produkter och tjänster. Även om Steve Jobs är borta lever hans ideér och visioner vidare och jag tror Apple kommer skapa värde för mig som aktieägare (och ägare till deras produkter) i många, många år framöver.
 • Alphabet inc – Som jag varit inne på i tidigare blogginlägg tror jag att detta bolag är påväg att “ta över världen”, om det inte redan har hänt… I dagens läge kommer större delen av intäkterna från AdWords och andra reklamintäkter från plattformen Google. Men Alphabet har bara börjat. Många spännande år ligger framför oss när digitaliseringen går djupare och djupare in i allas vardag och påverkar allt. Allt som kan digitaliseras – kommer digitaliseras, som Gilan & Hammarberg skriver i sin bok “Get Digital or Die Trying”.


Övriga innehav (30% av totalt portföljvärde)

 • Acando B
 • Skanska B
 • Hennes & Mauritz B
 • Nolato B
 • Autoliv SDB
 • Mycronic
 • Activision Blizzard inc
 • Volvo A
 • Tele 2 B

Annons

Lämna en kommentar