Köp och sälj i Januari

AKTIEHANDEL JAN 2017


Sälj

  • Spiltan Global Investmentbolag fond — Jag tror att på lång sikt kommer utdelningar i egna innehav och stockpicking göra mig rikare än att ha kapital i indexfond. Fonden är jättebra, har enormt förtroende för Spiltan med P H Börjesson i spetsen, men jag sätter framöver tilltro till min egen förmåga att skapa värde.


Köp 


  • Industrivärden C – en aktie som jag kommer äga i många år. Industrivärden är ett otroligt stabilt och värdeskapande investmentbolag, som dessutom är relativt generösa med utdelning. 


  • Apple – jag använder Apples produkter flera timmar om dagen och grejerna andas ju verkligen kvalité. Ett legendariskt företag, som dessutom sett till p/e och PEG är ganska billigt just nu.


  • Microsoft – Även detta ett legendariskt företag som jag bara ”måste” äga. Ligger väldigt bra positionerat med sina prenumerationsbaserade betalningsmodeller på Office-paketet, servers och systemlösningar för företag. Jag ser god lönsamhet lång tid framöver. Lite dyrt sett till p/e och PEG men sett på lång sikt tror jag inte det spelar så himla stor roll.


  • Alphabet inc class C – Den som kontrollerar och kan kapitalisera på fenomenet Big Data, kommer tjäna extremt mycket pengar de kommande åren. Digitaliseringen har bara börjat och den som ligger allra bäst positionerad för utvecklingen är ju Google, med sin helt unika ställning på marknaden. Google, eller Alphabet som moderbolaget heter, är kända för sin starka HR-policy för sina anställda och låter dem vara maximalt kreativa. Detta leder till, tror jag, att Alphabet kommer spruta ur sig nya innovationer och bara fortsätta växa. Ett långsiktigt innehav, dock är det ganska dyrt sett till p/e just nu men på lång sikt kommer det spela mindre roll.


  • Coca cola co – en av 18 Dividend Kings – aldrig sänkt utdelningen senaste 50 åren. Ett klassiskt företag som bara ska ligga i portföljen i all evig tid. En väldigt defensiv aktie, har ”bara” dubblat sitt börsvärde senaste tio åren, men har inte heller haft några djupare kriser och man fortsätter betala ut utdelning år efter år. Ett av Warren Buffets favoritbolag. Viktigt att komma ihåg är att Coca cola inte bara är läskedrycker, man äger en hel drös med varumärken och jag tror lönsamhet och tillväxt i princip aldrig kommer stanna av i detta bolaget.


  • Activision Blizzard – Är man gamer så älskar man Blizzard, hela Warcraft-universumet och alla andra titlar är urstarka varumärken (Warcraft blev ju exempelvis nyligen en film). Activisions Call of Duty är också en riktig kassako som säljer som smör år efter år. Här köper jag mer med hjärta än hjärna; jag vill helt enkelt vara delägare i detta. P/e säger dyrt, PEG säger billigt, slutsatsen man kan dra av det är ju att vinsttillväxten har hängt med någorlunda i aktiekursen.
Har utöver detta viktat om lite i portföljen så att alla innehav har mer liknande andel i det totala portföljvärdet. Har en del likvider redo ifall Trump får för sig att bomba Finland eller nåt liknande den 20: de januari då han tillträder som president.


Annons

Lämna en kommentar