Första inlägget!

Resultat 2016 och kommentarer


Utveckling Långsiktig portfölj 2016 (start 14 Mars) = 13,64%
Utveckling SIX30 Return Index 2016 (start 14 Mars) = 11,53%

Anledningen till att jag slagit index med 2,11% mitt första år på börsen är min övervikt i Investor, som legat på runt 20% av hela portföljens värde, och har under perioden jag ägt aktien, gått upp med över 17%. Dessutom har mitt bästa innehav Nolato gått upp med 21,16 %, som länge var mitt näst största innehav efter Investor. Även Acando har bidragit till utvecklingen, som topp 3 största innehav och gått upp med 14,30% under de sista månaderna på året jag ägt aktien.

Jag har köpt och sålt många aktier under året och även bytt fonder flertalet gånger, vilket bryter mot mina regler på långsiktighet. Men jag har lärt mig väldigt mycket och spontanköp av aktier och fonder kommer sannolikt ge mig erfarenheter jag har nytta av längre fram.

Tyvärr gick jag in i tre förhoppningsbolag på ett separat ISK som inte gått särskilt bra, den portföljen har gått -18,79% sedan starten 20 September i år, jämfört med SIX30 Return Index som är upp 7,27%. Som tur är utgör denna portföljen mycket lite av mitt totala aktiekapital och nedsidan är därmed inte stor. Även detta har varit mycket lärorikt (köp inte bolag som inte tjänar pengar…). Jag kommer hålla i dessa aktier, för jag tror ändå att de har spännande affärsideér som har potential att bli börsraketer, men de är inte förenliga med min långsiktiga strategi och ska bara ses som en del i mitt lärande.

Tidigt satte jag regeln att ha ungefär 50-50 aktier och aktieindexfonder, för att begränsa mina egna misstag och för att få exponering mot företag utanför Sverige. Denna regeln blir jag mer och mer tveksam till, eftersom utdelningar visserligen återinvesteras i fonderna, men det blir inte riktigt samma effekt som om man har 100% högutdelande aktier. Ränta-på-ränta effekten blir mer tydlig då och på sikt tror jag att man avkastar bättre än indexfonder med egna aktieinnehav.

Allt som allt är jag mycket nöjd med mitt första år på börsen och jag lär mig otroligt mycket. Inför 2017 kommer jag fortsätta hålla koll på världsekonomin och inte göra några drastiska beslut. Jag lyckades inte förvalta dipparna 2016 (Brexit och Trump) på det sättet jag ville (köpte tyvärr inte t ex på måndagen efter Brexit), men hade ändå is magen och sålde inget av rädsla.

Marknaden verkar ha prisat in en fortsatt högkonjunktur, man tror varken Brexit eller Trump kommer påverka börsen negativt. Trumps infrastruktursatsningar kommer säkert elda på ekonomin på kort sikt, men att ge sig på en redan ansträngd statsbudget i USA kommer sannolikt ge negativa konsekvenser på längre sikt. Därför kommer jag fortsatt hålla en stor buffert, ifall det kommer fler dippar under det kommande året. Det ligger mycket osäkerhet under ytan som kan bubbla upp och spränga den optimism som råder just nu.

Det var mitt första inlägg på bloggen! God fortsättning!
Annons

Lämna en kommentar