Aktieanalys Swedish Match

Swedish Match
Kort om bolaget:
Swedish Match vision är en värld utan cigaretter. Några välkända varumärken: General, Longhorn, White Owl, Red Man, Fiat Lux och Cricket.” Tobaksverksamheten inom Swedish Match har sitt ursprung i AB Svenska Tobaksmonopolet som grundades 1915. Koncernens tändsticksverksamhet har sitt ursprung i Svenska Tändsticks AB som grundades 1917. Företagens historia möts 1992, då tobaks- och tändproduktsverksamheterna ingår i Procordia-koncernen. 1994 sammanförs de till en koncern under företagsnamnet Swedish Match.” – källa, Swedish Match’s hemsida
Lite politiska risker just nu i USA, där man brottas med FEDA angående marknadsföring av tobaksprodukter. Dock ser man tillväxtpotential i USA, där man väntas ta marknadsandelar. Dessutom lite risky med Trump, kring höjda tullar o annan skit. Generellt lite tveksamt moraliskt om man som investerare vill stötta tobaksindustrin, men det är ju trots allt mest snus det handlar om (inga cigaretter iallafall).
Lönsamhet: 
Stigande/stabil omsättning senaste 10 åren. Vinstmarginal ligger runt 20% senaste 10 åren, vilket är bra.
Pga goodwill blir eget kapital helt meningslöst att använda, nyckeltal som avkastning på eget kapital blir därför negativa tal och inte användbara. Istället kan man se på t ex. Avkastning på totalt kapital, där har man ett snitt på ungefär 16% senaste 10 åren.
Skuldsättning:
Soliditet och skuldsättningsgrad blir knasiga, eftersom eget kapital i Swedish Match blir konstigt pga stor goodwill. Men sett till Nettoskuld/EBITDA (ligger runt 1 senaste 10 åren) och balanslikviditet (snittar 1,7 senaste 10 åren) så ser det ju hyfsat stabilt ut.
Utdelning:
Har historiskt legat på runt 3% direktavkastning, just nu är denna siffran lite konstig (7%, man delade ut 20kr/aktie 2016) pga extra utdelningar. Klart godkänt, och utdelningen är dessutom stigande senaste 10 åren.
Värdering 18/1:
  • EV/EBIT 9,5
  • PEG 0,12
  • P/E 10,4
  • P/S 3,5
  • P/B helt meningslöst pga goodwill
Värderingsmässigt pekar nyckeltalen på att aktien är undervärderad. MEN vinsten är för närvarande kraftigt påverkad av försäljning av STG, vilket gör att man inte kan få en rättvis värdering av vinsten just nu. Men ser ju ändå billigt ut.
Alla finansiell info kommer från börsdata.se.
Ägare:
Inga storägare utan väldigt uppdelat mellan olika fonder. Lite trist, det är ju roligare och oftast bättre med ett fåtal långsiktiga storägare. – källa, Avanza.
Slutsats:
Tjänar mycket pengar, en stabil verksamhet som är solklar marknadsledare i norden, och har möjlighet till tillväxt i USA. Jag brukar vilja se avkastning på eget kapital minst runt 20-30%,  avkastning på totalt kapital för Swedish Match visar ett snitt på 16% senaste tio åren, som är lite för dåligt. Om det är undervärderat just nu är svårt att avgöra, pga engångsposter i försäljning i danska STG. Jag har en bevakningspost i bolaget tills vidare.

Annons

Lämna en kommentar